Organisasjonsutvikling

Organisasjonsutvikling handler om å skape arbeidsplasser som fungerer godt – for både mennesker og resultater. Vi leverer tjenester til alle nivåer i organisasjonen. Vår forretningsmodell er bygget på implementering, vi er derfor opptatt av at det vi leverer skal virke i praksis.

  • Psykisk helse på jobb

    Psykisk uhelse er den raskest voksende årsaken til sykefravær i Norge, med den største økningen blant arbeidstakere under 40 år. Mange virksomheter etterlyser bedre kunnskap og konkrete verktøy for å forstå, forebygge og håndtere psykisk helse på jobb. Vi tilbyr opplæring, rådgivning og praktiske verktøy for ledere, HR og medarbeidere, samt støtte i utvikling og implementering av tiltak som styrker psykisk helse på arbeidsplassen.

  • Organisasjonskultur

    En god organisasjonskultur kjennetegnes av at den bidrar til å levere på organisasjonens målbilde. Med et solid forskningsbasert fundament bistår vi virksomheter med både å endre og bygge en funksjonell organisasjonskultur.

  • Konfliktkompetanse

    Konflikter er en uunngåelig del av arbeidslivet. Om det ikke jobbes kontinuerlig med å forebygge, kartlegge og håndtere konflikter, kan disse bli svært belastende for både enkeltpersoner og organisasjonen. Vi bistår virksomheter med læringsressurser, et helhetlig rammeverk og bistand til håndtering av konkrete saker.

  • Sykefravær og arbeidshelse

    Vi har forsket på hvordan sykefravær kan reduseres og arbeidshelse kan fremmes. Vi bistår virksomheter med å utvikle målrettede tiltak for å fremme arbeidshelse og redusere sykefravær og hjelper virksomhetene med å implementere tiltakene systematisk over tid.

  • Arbeidsmiljø

    Et funksjonelt arbeidsmiljø har et enormt potensial til å fremme gode prestasjoner, god arbeidshelse, medarbeidertilfredshet og resultater på bunnlinja. Vi bruker den anerkjente forskningsmodellen jobbkrav-ressursmodellen for å identifisere og utvikle tiltak for å forbedre og styrke arbeidsmiljøet.

  • Endring og omstilling

    Kunnskapsoppsummeringer viser at dersom virksomheter skal lykkes er det avgjørende at de innehar kompetanse og gjennomføringskraft for omstilling og endring. Vi tilbyr trening i endringsledelse og bistår virksomheter i omstillingsprosesser.

Psykisk helse på jobb

Psykisk uhelse sto for 73% av økningen i sykefraværet i Norge i 2024, med den største økningen blant arbeidstakere under 40 år. Samtidig opplever mange virksomheter at de mangler nødvendig kompetanse for å forstå, håndtere og jobbe systematisk med psykisk helse på arbeidsplassen.

Forskning viser at organisasjoner som aktivt fremmer psykisk helse, ikke bare reduserer sykefravær, men også styrker engasjement, trivsel og produktivitet. En helhetlig tilnærming innebærer både forebygging, tidlig innsats og støtte til medarbeidere i ulike situasjoner.

Vi hjelper virksomheter med å styrke sin kompetanse og utvikle relevante tiltak for fremme psykisk helse og håndtere psykisk helse i arbeidshverdagen, blant annet gjennom

  • Opplæring av ledere - forståelse av psykisk helse, arbeidsplassens rolle, og hvordan møte den enkelte medarbeider på en trygg og konstruktiv måte

  • Opplæring av medarbeidere - selvledelse, livsmestring og mestringsstrategier i arbeidslivet

  • Integrering i HR-prosesser - inkludering av psykisk helse i rekruttering, onboarding og oppfølgingsrutiner

  • Mentor- og kollegaveiledningsordninger - systematisk støtte for erfaringsdeling og psykologisk trygghet

  • Organisatoriske strukturer - tiltak som styrker det psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet

Vi bistår virksomheter med å identifisere kunnskapsbehov, utvikle målrettede tiltak og implementere dem systematisk over tid.

Vi tilbyr også digitale og stedlige foredrag, halv- og heldagssamlinger hvor vi formidler kunnskap og praktiske verktøy om psykisk helse på jobb. .

Organisasjonskultur

En god organisasjonskultur kjennetegnes av at den bidrar til å levere på organisasjonens målbilde. Organisasjonskulturen kan slik være en katalysator som bidrar til gode resultater.

Sammenhengen mellom organisasjonskultur og organisasjonens resultater er kompleks, men et økende antall studier viser at denne sammenhengen eksisterer. Blant annet er det funnet sammenhenger mellom ulike kulturtyper og finansielle resultater, vekst og medarbeidertilfredshet.

Det er høyst mulig å både endre og bygge en funksjonell organisasjonskultur. Et betydelig forskningsmessig grunnlag viser at det er nyttig å arbeide planlagt og systematisk for å endre organisasjonskulturen gjennom å mobilisere organisasjonen for kulturendring, iverksette ulike typer endringstiltak og sørge for at disse endringene institusjonaliseres i organisasjonskulturen.

Vi bistår virksomheter med å utvikle relevante og målrettede tiltak og hjelper de i prosessen med å implementere disse systematisk og over tid.

Vi tilbyr også digitale og stedlige foredrag, halv- og heldagssamlinger hvor vi formidler kunnskap og praktiske verktøy for endring og bygging av organisasjonskultur.

 

 

Konfliktkompetanse

God konflikthåndtering kjennetegnes av god kunnskap i hele organisasjonen om hva konflikt er, samt trening på hvordan man skal forholde seg til ulike konflikter. Gjennom økt kompetanse om forebygging og håndtering av konflikter kan virksomheter oppleve bedre fungering og nedskalering av krevende saker. Blant annet har forskning og empiri vist at gode tilbakemeldingsferdigheter og en funksjonell tilbakemeldingskultur kan bidra til økt samhandling og færre skadelige konflikter.

Konflikthåndtering er en kompleks og sammensatt kompetanse. Vi skreddersyr derfor alle kurs, prosedyreutviklinger og konkrete håndteringer i henhold til virksomhetens behov og status quo.

Vi tilbyr kompetanseheving innen følgende temaer:

  • Konflikt - hva er det og hvorfor oppstår det?

  • Ulike typer konflikter - fra samhandlingsproblemer til lovbrudd med jus og psykologi som rammeverk.

  • Hvordan jobbe forebyggende med konflikt?

  • Utvikling av prosedyrer for konflikthåndtering

  • Trening i “den vanskelige samtalen”

  • Trening i tilbakemeldingsferdigheter

Vi bistår også virksomheter i håndtering av konkrete konfliktsaker.

Vi tilbyr også digitale og stedlige foredrag, halv- og heldagssamlinger hvor vi formidler kunnskap om konflikter og praktiske verktøy for konflikthåndtering.

 

Sykefravær og arbeidshelse

I et globalt perspektiv har Norge et svært høyt sykefravær. Årsakene til det høye nivået er komplekst, men noen punkter kan med fordel fremheves: (a) 1 av 3 sykemeldte i Norge rapporterer at jobben er helt eller delvis årsaken til fraværet, (b) psykiske problemer er en stadig økende årsak til fravær og (c) det er ingen som har funnet én enkelt løsning som i stor grad evner å redusere fraværet.

I sin doktorgrad samlet Benedicte Langseth-Eide inn data fra tusenvis av medarbeidere i Norge og fulgte også noen av disse over tid. I vår forskning fant vi at et positivt og funksjonelt arbeidsmiljø henger sammen med jobbengasjement, positiv arbeidsrelatert helse og redusert sykefravær. Våre funn utfordrer retningslinjene og reformene som anvendes for å redusere fravær i Norge i dag hvor oppmerksomheten er rettet mot forebyggende arbeid for å redusere aspekter ved arbeidet som kan forårsake stress og dårlig helse. Det forebyggende perspektivet er viktig, men ikke tilstrekkelig alene. I stedet viser vår og annen forskning at å promotere et positivt arbeidsmiljø kan gi medarbeidere som både kan yte svært godt og som har mindre fravær.

Vi bruker en anerkjent forskningsmodell (jobbkrav-ressursmodellen) for å identifisere faktorer som fører til bedre fungering og arbeidshelse. I tillegg forklarer modellen betydningen av ledelse og personlige ressurser.

Vi bistår virksomheter i å utvikle målrettede tiltak for å fremme arbeidshelse og redusere sykefraværet på system-, gruppe-, og/eller individnivå. Vi hjelper virksomhetene til å implementere tiltakene systematisk og over tid.

Vi tilbyr også digitale og stedlige foredrag, halv- og heldagssamlinger hvor vi formidler kunnskap og praktiske verktøy for hvordan arbeidshelse kan fremmes i din virksomhet.

Arbeidsmiljø

Et funksjonelt arbeidsmiljø legger grunnlaget for god jobbutførelse, høy produktivitet, engasjerte medarbeidere og finansielle resultater. I vår forskning har vi anvendt den anerkjente forskningsmodellen jobbkrav-ressursmodellen utviklet av Arnold Bakker, Wilmar Schaufeli og Evangelia Demerouti. Den identifiserer faktorer som leder til gode prestasjoner og positiv arbeidshelse. I tillegg iveratar modellen det forebyggende perspektivet og viser hvilke sammenhenger negative belastninger har på jobbutførelse og helse.

Vi bruker forskningsmodellen i møtet med virksomhetene og belyser hvilke faktorer som fungerer godt, hvilke faktorer som kan utvikles og hvilke faktorer som bør endres. Vi bistår virksomhetene med å utvikle målrettede tiltak og hjelper til med å implementere disse systematisk og over tid.

Vi tilbyr også digitale og stedlige foredrag, halv- og heldagssamlinger hvor vi formidler kunnskap og praktiske verktøy for for å fremme et positivt og funksjonelt arbeidsmiljø.

Endring og omstilling

Globalisering, digitalisering og automatisering har ført til at arbeidslivet utvikles raskt. En av konsekvensene av dette er at virksomheter i større grad enn tidligere hyppig må endre og omstille seg for å være konkurransedyktige. Det finnes et solid forskningsgrunnlag som viser viktigheten av evnen til å mobilisere, implementere og stabilisere tiltak for å lykkes med endrings- og omstillingsprosesser gjennom en kunnskapsbasert tilnærming.

Vi bistår virksomheter med kompetanseheving og gjennomføring innen endring og omstilling basert på virksomhetens behov og status quo innen følgende overordnede temaer:

  • Endringsledelse

  • Hvordan identifisere riktige og målrettede endringstiltak

  • Hvordan mobilisere organisasjonen på relevante nivåer

  • Hvordan implementere endringstiltakene

  • Evaluering og videre prosess etter tiltak er implementert

  • Gjennomføring av omstillingsprosesser fra begynnelse til slutt

Vi tilbyr også digitale og stedlige foredrag, halv- og heldagssamlinger hvor vi formidler kunnskap og praktiske verktøy for for å lede endringsprosser og lykkes med omstillinger. Vi formidler også hvordan medarbeidere selv best mulig kan håndtere endringer og omstillinger.